Wat te regelen
Tijdens de zwangerschap verandert er een heleboel, zowel mentaal als fysiek. Helaas horen daar voor veel vrouwen ook het krijgen van zwangerschapsklachten bij. Hieronder staan de meest voorkomende zwangerschapsklachten beschreven. Waar kun je last van hebben, wat kun je er tegen doen en wanneer moet je extra alert zijn. Heb je twijfels of vragen? Aarzel niet en leg ze aan ons voor!
8 weken
- Foliumzuur: Het advies is om foliumzuur te gebruiken op het moment dat je zwanger wil worden tot minimaal 12 weken. Gebruik je nog geen Foliumzuur begin hier dan alsnog mee! Foliumzuur is te verkrijgen bij de apotheek en drogist.
- Voedingsadviezen: let op wat je juist wel en niet mag eten in de zwangerschap. Download eventueel de ZwangerHap
- Overweeg deelname aan Moeders voor Moeders: aanmelding kan tot 11 weken, deelnemen tot 16 weken.
- Bij de eerste afspraak bespreken we prenatale screening, denk na of en welke onderzoeken je wil laten verrichten.
- Er wordt een termijnecho gepland.
12 weken
- Heb je al bloed geprikt bij de assistente?
- Kraamzorg aanvragen na de termijnecho
- Is indien gewenst de NIPT en 13 weken echo gepland?
- Ga evt van foliumzuur over op een multivitamine voor zwangeren.
- Naar welk ziekenhuis gaat je voorkeur, Almere of Harderwijk?
16 weken
- Werk: regel voor je werk het zwangerschapsverlof. Van ons ontvang je een zwangerschapsverklaring. Als zelfstandige heb je recht op een zelfstandigen uitkering (ZEZ) via het UWV. Deze kun je aanvragen via de website van het UWV.
- Is de 20 weken echo gepland?
- Zwangerschapscursus: voor een goede voorbereiding is een zwangerschapscursus het overwegen waard.
- Erkenning en gezag
Binnen een huwelijk wordt de echtgenoot automatisch beschouwd als de wettelijke vader van een kind. Als je niet getrouwd bent, is het belangrijk je kind te laten erkennen, zodat hij of zij een ‘wettelijke’ vader krijgt. Degene die het kind erkent hoeft niet altijd de biologische vader te zijn. Hij gaat door de erkenning familierechtelijke betrekkingen aan. Dat wil zeggen dat hij onder andere een onderhoudsplicht krijgt en een erfrechtelijke band.
Dit kun je doen door samen naar de gemeente te gaan, vergeet hierbij je legitimatie niet. Het wordt aangeraden dit al tijdens de zwangerschap te regelen (voor 24 weken). Als dit geregeld is kan de vader na de geboorte de baby aan geven. Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer nodig gezag aan te vragen. Dit wordt automatisch geregeld tijdens het erkennen van de baby. Je maakt voor erkenning en gezag een afspraak via telefoonnummer 14 0320, keuze 3.
20 weken
- Plaats bevalling: je mag alvast gaan nadenken waar je graag wil gaan bevallen, thuis of in het ziekenhuis.
- Borst of fles: denk alvast na over welke voeding je je baby wil geven.
- Heb je indien gewenst een afspraak staan voor de 22 weken prik?
27 weken
- Bloedafname 27 weken: Heb je een negatieve bloedgroep (RhD of Rhc), of wordt geadviseerd een suikertest te doen? Dan wordt geadviseerd met 27 weken bloed te prikken.
- Voorlichtingsavond: overweeg je aan te melden voor de voorlichtingsavond over de bevalling/borstvoeding in het ziekenhuis of/en onze voorlichtingsavond.
30 weken
- Bloedafname 30 weken: vingerprik om je ijzer te controleren
- Anti-D: ben je RhD negatief en is de baby RhD positief? Dan krijg je bij 30 weken een anti-D injectie.
- Heb je een kraampakket ontvangen van je zorgverzekeraar?
- Is de intake met de kraamzorg gepland?
- Folder baring/pijn/bevallingswensen. Bij de controle rond 33 weken gaan we dit uitgebreid bespreken. Je kunt eventueel een document met bevallingswensen invullen.
33 weken
- Bevallingswensen bespreken
35 weken
- Beval info: in een uitgebreid gesprek bespreken we de bevalling, wanneer je moet bellen en hoe de bevalling kan verlopen.
37 weken
- Bevallen: vanaf 37 weken mag je gaan bevallen. Is het bed op klossen? Kraampakket in huis? Zorg dat de ziekenhuistas klaar staat: spullen voor jezelf en de baby, zwangerschapsmap, fotocamera, maxi-cosi en een één euromuntstuk voor de rolstoel.
- Vanaf nu kom je wekelijks op controle.
41 weken
- Serotiniteitscontrole: Tussen 41 en 42 weken plannen we een extra controle omdat je “over tijd” bent en we de conditie van moeder en baby willen controleren (CTG, echo vruchtwater en gesprek met gynaecoloog).
ERVARINGEN VAN ONZE CLIËNTEN
Welkom bij verloskundigenpraktijk ’t Kleine Wonder. Een praktijk die gaat voor persoonlijke aandacht en complete zorg. Dat wil zeggen dat je bij ons terecht kunt voor alle controles, (pret) echo’s, bloed- en urineonderzoek. Wel zo handig alles onder 1 dak! Je hoeft dus niet naar een ziekenhuis of echocentrum.
Bereikbaarheid
Voor spoed zijn wij 24/7 bereikbaar op het telefoonnummer: 0320-331373.
Telefonisch keuzemenu:
Team Jade: druk 1
Team Robijn: druk 2
Kraamzorg
Inschrijven voor kraamzorg ’t Kleine wonder? Dat kan via het telefoonnummer: 0320-745111
Contact
Ketelmeerstraat 150
8226 JX Lelystad
Let op: zorginhoudelijke vragen worden niet per email beantwoord.