Miskraam
Bloedverlies
Bloedverlies in het begin van de zwangerschap duidt niet altijd op een miskraam. Veel vrouwen hebben aan het begin van hun zwangerschap iets donkerrood, helderrood, bruin of roze vaginaal bloedverlies. Vaak is er ergens in de vagina of op de baarmoedermond een klein bloedvaatje beschadigd en dit kan bloedverlies geven. Dit bloedverlies komt vooral voor na gemeenschap of na (harde) ontlasting. Een klein bloedvaatje kan soms al knappen wanneer je gesport hebt of de trap bent opgerend. Heel soms is er wat bloedverlies door een afwijking aan de baarmoedermond, zoals een poliep of een ontsteking.
Over het algemeen zijn al deze oorzaken van vaginaal bloedverlies vroeg in de zwangerschap niet gevaarlijk voor je ongeboren baby. Neem bij bloedverlies in de zwangerschap wel altijd contact met ons op via het spoednummer.
Miskraam
Een miskraam is het verlies van een zwangerschap. Een van de eerste verschijnselen is meestal vaginaal bloedverlies. Er wordt dan gesproken van een dreigende miskraam. Bij 50% van de vrouwen met bloedverlies treedt er daadwerkelijk een miskraam op; in de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak. Een miskraam is een vaak voorkomend en een natuurlijk verschijnsel: bij tenminste één op de tien zwangerschappen treedt een miskraam op. De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd.
De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet in orde en de natuur vindt als het ware een logische oplossing: het groeit niet verder en het lichaam stoot het af. De oorzaak kan ook een chromosoomafwijking zijn die bij de bevruchting is ontstaan. In de regel gaat het hier niet om erfelijke afwijkingen, zodat er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap. Een eerste miskraam is geen reden voor nader onderzoek; dat wordt pas geadviseerd na meerdere miskramen. Maar ook dan levert het bij het overgrote deel van de vrouwen bijna nooit een duidelijke verklaring voor de miskramen op.
Als je het verdrietige nieuws hebt gekregen dat de zwangerschap niet goed is, is het belangrijk rustig de tijd te nemen om na te denken over de verschillende mogelijkheden. Wanneer er een miskraam is geconstateerd zijn er drie mogelijkheden. Alle drie mogelijkheden hebben voor- en nadelen. De beslissing is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Neem een paar dagen de tijd om te beslissen en overleg met ons, als je daar behoefte aan hebt. De tijd nemen helpt bij de verwerking en maakt je bewust van het feit dat je afscheid moet nemen van een nieuw leven waar jullie al van alles over gefantaseerd hadden.
Afwachten / Spontane miskraam
Als het medisch verantwoord is, mag je een aantal weken afwachten of de miskraam spontaan op gang komt. Dit is een onzekere periode, je weet tenslotte niet hoe en wanneer het begint.
Meestal verloopt een miskraam spontaan en zonder complicaties zodat medisch ingrijpen niet nodig is. Na het eerste bloedverlies komt de miskraam binnen een paar dagen op gang, maar soms duurt dit langer, maximaal een paar weken. Het bloedverlies houdt een aantal dagen aan om daarna over te gaan in heftig bloedverlies en krampende pijnen. Op het moment dat je baarmoeder het vruchtje naar buiten aan het werken is, krijg je weeën om de baarmoedermond iets te openen. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het moment van uitstoting gaat nogal eens gepaard met hevig bloedverlies. Als je hier niet op voorbereid bent, kun je hier best van schrikken. Het bloedverlies kan even zo hevig zijn dat je het niet aankan met maandverband. Het stroomt er echt uit. Vrij snel hierna bereiken de krampen een hoogtepunt en voel je dat er ‘iets’ uit je baarmoeder floept. Dit is het vruchtje. Nadat het vruchtje is uitgestoten, neemt de pijn af en vermindert het bloedverlies tot het niveau van een normale menstruatie. Je houdt nog een aantal dagen bloedverlies. Na een aantal weken ga je weer normaal menstrueren. Een enkele keer stopt het bloeden niet en blijkt de miskraam niet compleet te zijn geweest. Je wordt dan doorverwezen naar de gynaecoloog voor een curettage (schoonmaken van de baarmoeder). Als je besluit af te wachten, krijg je uitleg en belinstructies. Soms gebeurt er in de afgesproken periode niets, we bespreken dan de vervolgopties met je. Na de miskraam controleren we door middel van een echo of de miskraam volledig is geweest.
Bel ons bij:
- Toename van het bloedverlies (meer dan twee maandverbanden doordrenkt met bloed in 1 uur)
- Duizeligheid of sterretjes zien
- Toename in pijn of constante pijn
- Lichaamstemperatuur 38 graden Celcius of hoger
- Ongerustheid
Medicatie
Een tweede mogelijkheid is door middel van medicatie het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder te verdrijven. Als een miskraam niet vanzelf op gang komt, of wanneer je liever niet wilt afwachten, kan de miskraam met medicatie worden opgewekt. Dit zijn tabletten die vaginaal ingebracht moeten worden en die ervoor zorgen dat de baarmoeder gaat samentrekken en baarmoedermond open gaat. Wij verwijzen je naar de gynaecoloog voor een consult. Samen met de gynaecoloog bepaal je het tijdstip van innemen. Daarna krijg je de medicijnen mee die je thuis kan innemen. Vervolgens wacht je de miskraam af, die meestal binnen twee dagen plaatsvindt. In 80% van de gevallen is deze medicatie effectief. Wanneer dit niet effectief is zal alsnog een curettage plaatsvinden.
Curettage
Als je kiest voor curettage, verwijzen wij je naar de gynaecoloog voor een consult. Bij curettage verwijdert de gynaecoloog via een dun buisje (vacuümcurettage) of schrapertje (curette) het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. De ingreep duurt ongeveer vijf à tien minuten en gebeurt poliklinisch. Je krijgt een korte lichte narcose (roesje) of een ruggenprik. Er bestaat ook de mogelijkheid tot een curettage onder narcose. Dat dit nooit de eerste keuze is van een arts is begrijpelijk. Het is een relatief eenvoudige ingreep en narcose brengt altijd een risico met zich mee, hoe minimaal ook. Besluit niet te snel tot een curettage. Als je voor het eerst voor echo gaat en je krijgt dan te horen dat de zwangerschap niet goed is (gemiste miskraam), hebben veel stellen de neiging om direct over te gaan tot een curettage. Dit is een logische reactie. Ervaring leert dat je dan later toch het gevoel hebt dat het allemaal langs je heen is gegaan. Je ging tenslotte vol verwachting en nietsvermoedend voor je eerste echo en een poosje later blijkt de wereld er heel anders uit te zien. Dit moet je even tot je door laten dringen.
Lichamelijk herstel
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende één tot zes weken kun je wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. Het is verstandig met gemeenschap te wachten tot het bloedverlies voorbij is. De volgende menstruatie treedt na ongeveer vier tot zes weken op, maar kan ook langer op zich laten wachten. Na een miskraam heb je dezelfde kans op een nieuwe zwangerschap als wanneer je geen miskraam had gehad. De kans om opnieuw een miskraam te krijgen is niet verhoogd. Er zijn medisch geen bezwaren om weer zwanger te worden. Start voor je zwanger wordt met foliumzuur.
Verwerking
Na een miskraam heb je vaak ook tijd nodig om emotioneel te herstellen. Het verlies kan voor jou en je partner diepgaand zijn. Verdrietige gevoelens zijn het meest intens in de eerste vier a zes weken en verdwijnen meestal bij drie à vier maanden. Maar het kan ook langer duren. Naast verdriet kan je boosheid, schuld, ongeloof, een gevoel van leegte, falen van het eigen lichaam of jaloezie naar andere zwangere vrouwen ervaren. Deze gevoelens komen zeker in het begin voor en zijn heel begrijpelijk; er is tijd voor nodig om ze te verwerken. De vraag waarom je dit is overkomen en waarom het misging kan je bezighouden. Zoals al eerder beschreven is een aanlegstoornis van de vrucht meestal de oorzaak van een miskraam. Een gezondere leefwijze, minder stress of meer rust hadden het niet kunnen voorkomen, wel is het zo dat roken en alcohol de kans op een miskraam verhogen. Als je wilt, kun je een afspraak met ons maken voor een nagesprek. Tevens is het mogelijk een afspraak te maken voor preconceptioneel advies.
Folders
ERVARINGEN VAN ONZE CLIËNTEN
Welkom bij verloskundigenpraktijk ’t Kleine Wonder. Een praktijk die gaat voor persoonlijke aandacht en complete zorg. Dat wil zeggen dat je bij ons terecht kunt voor alle controles, (pret) echo’s, bloed- en urineonderzoek. Wel zo handig alles onder 1 dak! Je hoeft dus niet naar een ziekenhuis of echocentrum.
Bereikbaarheid
Voor spoed zijn wij 24/7 bereikbaar op het telefoonnummer: 0320-331373.
Telefonisch keuzemenu:
Team Jade: druk 1
Team Robijn: druk 2
Kraamzorg
Inschrijven voor kraamzorg ’t Kleine wonder? Dat kan via het telefoonnummer: 0320-745111
Contact
Ketelmeerstraat 150
8226 JX Lelystad
Let op: zorginhoudelijke vragen worden niet per email beantwoord.