Home 9 Verloskundigenpraktijk 9 Kraambed 9 Anticonceptie
't Kleine Wonder - Verloskundigenpraktijk Lelystad - Kraambed - Anti Conceptie

Anticonceptie

Bij ons kun je terecht voor anticonceptie advies na de bevalling en ook als je nog niet eerder bent bevallen. Wij plaatsen spiralen en de implanon (hormoonstaafje).

Anticonceptie na de bevalling

Aan het einde van de kraamweek komen de volgende soort vragen aanbod; “wat verwacht je van het anticonceptiemiddel”, “op welk termijn hebben jullie nog een kinderwens”, “wil je de menstruatie behouden”, “wat zijn jouw ervaringen met eerdere anticonceptiemiddelen’’ en “hoe secuur ben je met het innemen van pillen” in een verkennend gesprek. Wist je namelijk dat je na ongeveer 3 weken weer vruchtbaar kunt zijn als kraamvrouw? Om goed te herstellen van een bevalling en kraamperiode heeft je lichaam rust nodig en dat maakt dat wij bewust het onderwerp anticonceptie bespreken.

Van grote invloed op de vruchtbaarheid is de borstvoeding. Vrouwen die volledig borstvoeding geven, kunnen een eisprong hebben zonder een maandelijkse bloeding. Borstvoeding beschermt dus onvoldoende als anticonceptie methode. De keus voor aanvullende anticonceptie hangt ook af van de borstvoeding. Voor meer informatie kijk op: Net bevallen: welk middel kies je? | Anticonceptie.nl

Anticonceptie advies van een verloskundige

Indien je nog niet weet welke methode bij jou past, kun je via de assistente een telefonisch advies gesprek inplannen. Tijdens het advies gesprek kan het zijn dat jouw voorkeur ligt bij een andere vorm van anticonceptie, dan wat wij aanbieden op de praktijk. Dan verwijzen wij door naar de huisarts. Mocht je al weten dat je een spiraal of hormoonstaafje wil, neem dan contact op met de assistente voor meer informatie over de plaatsingsprocedure. Je ontvang van de assistente een vragenlijst voor medische bijzonderheden. Dit is belangrijk om in te kunnen schatten of de gekozen methode goed bij jouw past. Indien er bijzonderheden uit de vragenlijst komen, dan wordt er contact met je opgenomen door de verloskundige.

Keuze hulp voor spiralen

Spiralen zijn er in veel verschillende maten en varianten. De meeste geplaatste spiralen bij ons op de praktijk zijn: Mirena, Kyleena, T-safe, Multi-safe en Flexi-T. Om een zelf een goede keus te kunnen maken, begin je bij stap 1. Wil je een hormoon of koperspiraal? Wij begeleiden je in het maken van die keuze en om zelf al informatie te kunnen lezen verwijzen wij naar: Spiraaltje als anticonceptie? Ontdek of het goed bij jou past

Anticonceptie plaatsen bij de verloskundige

Je hebt gekozen voor een spiraal of hormoonstaafje, dan is het goed om te weten dat:

 • Door de meeste zorgverzekeringen wordt het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje bij de verloskundige vergoed, neem voor de zekerheid contact op met jouw verzekering om te vragen naar de vergoeding. Daarnaast kan het zijn dat jouw spiraal of hormoonstaafje (deels) wordt vergoed door de zorgverzekering. Daar kun je ook naar informeren bij jouw eigen verzekering.
 • De kosten voor een hormoonspiraal ligt rond de €150,- voor een koperspiraal rond de €60,- en voor het hormoonstaafje rond de €130,-. (Dit is een schatting, de exacte prijs kun je navragen bij bestelling)
 • De plaatsingsafspraak wordt ingepland via onze assistentes. Na de bevalling wordt een spiraal pas na 10 tot 12 weken geplaatst. Dit heeft te maken met de hersteltijd van de baarmoeder. Een hormoonstaafje mag 4 weken na de bevalling worden geplaatst als je borstvoeding geeft en eerder bij flesvoeding.
 • Indien je zeker bent van je keuze voor het spiraal/hormoonstaafje, wordt deze voor jou besteld via een online apotheek. Het enige wat jijzelf moet regelen is de betaling, dit gaat via een online link per email. Na betaling wordt het spiraal/hormoonstaafje bij ons op de praktijk bezorgd.

Let op: na betaling duurt de levering 2 tot 3 werkdagen, dus betaal de spiraal ruim voorafgaand aan de plaatsingsafspraak.

Informatie voorafgaand aan de plaatsing van het spiraal

De plaatsing zal worden gedaan bij ons op de praktijk aan de Ketelmeerstraat 150. Eén uur voor de afspraak mag je een pijnstiller nemen om het plaatsen zo comfortabel mogelijk te laten zijn, bijvoorbeeld 2x 500 mg paracetamol (borstvoeding) of 1x 400 mg Ibuprofen (flesvoeding). Na het plaatsen van een spiraal heb je altijd 1-2 dagen een beetje bloedverlies, dus het is verstandig om een maandverbandje mee te nemen. Wij adviseren om 24uur na de plaatsing rustig aan te doen, dus geen zwaar werk, zwaar te tillen of te sporten. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een spiraal pas beschermd tegen zwangerschap, 7 dagen na de plaatsing.
Op jouw verzoek plannen we na 6 weken een nacontrole in, hierbij bespreken we dan de klachten die je hebt en wordt gecontroleerd of de spiraal goed zit in de baarmoeder.

Veel voorkomende klachten bij het spiraal, dit is normaal:
 • Menstruatie gevoel
 • Rugklachten
 • Licht bloedverlies (rood of roze)
Bij deze klachten moet je contact opnemen:
 • Ruim bloedverlies met stolsels
 • Ernstige buikpijn waarbij je niet normaal kunt bewegen
 • Koorts binnen eerste 2 weken na de plaatsing
 • Gele/groene (ruikende) afscheiding

Per spiraal zijn andere bijwerkingen mogelijk, door bijvoorbeeld hormonen. Hiervoor adviseren wij de bijsluiter van de spiraal te raadplegen. Bij vragen kun je contact met ons opnemen.

Zelfcontrole van het spiraal

Om te controleren of het spiraal goed zit, kun je zelf inwendig in de vagina voelen aan de baarmoedermond. Voor sommige vrouwen is dit gemakkelijker dan bij een ander. Indien je bij de zelfcontrole twee draadjes kunt voelen, dan zit de spiraal normaal. Neem met ons contact op, indien je geen draadjes voelt of bij het voelen van een hard plastic puntje.

Informatie voorafgaand aan de plaatsing van het hormoonstaafje

De plaatsing zal worden gedaan bij ons op de praktijk aan de Ketelmeerstraat 150. Eén uur voor de afspraak mag je een pijnstiller nemen om het plaatsen zo comfortabel mogelijk te laten zijn, bijvoorbeeld 2x 500 mg paracetamol (borstvoeding) of 1x 400 mg Ibuprofen (flesvoeding).

Het hormoonstaafje wordt onder plaatselijke verdoving van de huid, in de boven arm geplaatst. Na de plaatsing wordt een drukverband aangelegd, deze moet je 24uur laten zitten. Bij veel vrouwen ontstaat een blauwe plek na de plaatsing, deze zal vanzelf wegtrekken. Kijk voor meer informatie op: anticonceptie.nl.

Belangrijk is om te weten, dat de directe beschermingsgraad tegen een zwangerschap afhangt van het moment van plaatsing. Hier zullen we persoonlijk advies in geven.
Op jouw verzoek wordt een nacontrole ingepland. Tevens wordt uitgelegd hoe je zelf het hormoonstaafje kunt controleren, of deze op de goede plek blijft zitten.

Verwijderen van het spiraal of hormoonstaafje

Voor het verwijderen van het spiraal of hormoonstaafje kun je ook bij ons terecht. Er zijn meerdere redenen voor vrouwen om het anticonceptiemiddel te laten verwijderen. Zo kan het zijn voor een nieuwe kinderwens, de betrouwbaarheidstermijn is verstreken of langdurig klachten. Geef aan bij het plannen van een verwijderingsafspraak wat jouw reden is voor de verwijdering. Zo kunnen we een passende afspraak maken. Mocht je bijvoorbeeld het middel laten vervangen, dan kunnen we ook direct een nieuwe methode voor jouw bestellen. Het verwijderen van een methode wordt wisselend vergoed door de zorgverzekeraar, dus wij adviseren je om daar contact mee op te nemen voorafgaand aan de afspraak.

ERVARINGEN VAN ONZE CLIËNTEN

Steph Abbott-van Groningen

Thank you so much for your help and support through my second pregnancy (and my first in the Netherlands where the system is entirely different). I was made to feel welcomed and supported throughout, despite my concerns that my poor Dutch might be a problem but it wasn't the case at all. Very thankful and appreciative that everyone made such an effort to speak to me in English when discussing mine/my daughters health and wellbeing throughout. Best wishes for the future with the expansion of your practice!

Nina Ferdinandy

Ruim 9 maanden lang ben ik super goed begeleid en geholpen door Het Kleine Wonder. Ook na de bevalling werd ik goed in de gaten gehouden, zo fijn! Ik ben alle verloskundigen onwijs dankbaar voor alle support en goede zorgen.

Leonie De Boer Butzelaar

Echt stuk voor stuk topdames! Beide mijn zwangerschappen hier begeleid mogen worden en geen moment spijt van gehad.

Brenda Pierot

Ik heb een hele fijne tijd gehad bij Het Kleine Wonder in team Jade. Ook al ben ik onder het ziekenhuis komen te staan nog steeds kon ik ze altijd bellen. Er werken ook echt alleen maar warme mensen die echt naar je luisteren. Ik kan dan ook alleen maar zeggen dat ik iedereen Het Kleine Wonder zal aanraden.

't Kleine Wonder - Verloskundigenpraktijk Lelystad - Logo

Welkom bij verloskundigenpraktijk ’t Kleine Wonder. Een praktijk die gaat voor persoonlijke aandacht en complete zorg. Dat wil zeggen dat je bij ons terecht kunt voor alle controles, (pret) echo’s, bloed- en urineonderzoek. Wel zo handig alles onder 1 dak! Je hoeft dus niet naar een ziekenhuis of echocentrum.

't Kleine Wonder - Verloskundigenpraktijk Lelystad - Social - Facebook   't Kleine Wonder - Verloskundigenpraktijk Lelystad - Social - Pinterest

Bereikbaarheid

Voor spoed zijn wij 24/7 bereikbaar op het telefoonnummer: 0320-331373.

Telefonisch keuzemenu:
Team Jade:      druk 1
Team Robijn:   druk 2

Kraamzorg

Inschrijven voor kraamzorg ’t Kleine wonder? Dat kan via het telefoonnummer: 0320-745111

Contact

Ketelmeerstraat 150
8226 JX Lelystad

Let op: zorginhoudelijke vragen worden niet per email beantwoord.