Home 9 Verloskundigenpraktijk 9 Bevallen 9 Plaats bevalling
't Kleine Wonder - Verloskundigepraktijk Lelystad - Bevallen - Plaats bevalling

Plaats bevalling

In de loop van de zwangerschap vorm je een beeld van de plaats waar je wilt bevallen. Je kunt tot op het laatste moment van gedachten veranderen. Het kan echter zo zijn dat er tijdens de zwangerschap of de bevalling een indicatie ontstaat om naar de gynaecoloog te verwijzen. Het kan ook zo zijn dat de bevalling zo snel gaat dat het veiliger is om thuis te blijven. Wij vinden het belangrijk dat je bevalt op de plek waar jij en je partner zich het veiligst voelen.

  Thuis bevallen

  Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een poliklinische bevalling in het ziekenhuis.

  Voordelen:

  • Je bent in je eigen vertrouwde omgeving: dit kan zorgen voor minder stress, wat bevorderend is voor de weeën. Het hormoon adrenaline, wat vrij komt bij stress, werkt namelijk remmend op de weeën.
  • Je hoeft niet met weeën de auto in.
  • Jij en je kind komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.
  • Als je er voor kiest om thuis te bevallen is het belangrijk je te realiseren dat het alsnog noodzakelijk kan zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Bijvoorbeeld als de ontsluiting niet vordert, als je iets tegen de pijn wilt of als het kind in het vruchtwater heeft gepoept. Bij een eerste bevalling is de kans om alsnog naar het ziekenhuis te moeten wat groter, dan wanneer je al een keer bevallen bent.

  Poliklinisch bevallen

  Als je poliklinisch bevalt begeleiden wij jouw bevalling in het Flevoziekenhuis in Almere of in het Geboortehuis in Harderwijk. Daar worden we geassisteerd door een verpleegkundige of kraamverzorgster. Wanneer de weeën zijn begonnen en je ons belt, komen wij bij je thuis voor de controles. Wanneer de bevalling goed op gang is gekomen en er voldoende ontsluiting is, gaan we samen naar het ziekenhuis.

  Voordelen:

  • Bij complicaties hoef je niet meer vervoerd te worden.
  • Je kunt je veiliger voelen in het ziekenhuis, waardoor je je beter kunt ontspannen.
  • Als de baring ongecompliceerd is verlopen ga je na 2-3 uur weer naar huis, waar je wordt opgevangen door de kraamverzorgster.
  • Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie heb je een eigen bijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van je zorgverzekeraar en een eventuele aanvullende verzekering. Informeer daarvoor van tevoren bij je verzekering. Als er een medische indicatie tijdens de bevalling ontstaat, vervalt deze eigen bijdrage.

  Mocht je doorverwezen worden naar het ziekenhuis, dan is daar een klinisch verloskundige of een arts-assistent die de zorg overneemt. Deze klinisch verloskundige of arts-assistent heeft wel altijd overleg met de gynaecoloog.

   Voorwaarden voor een thuisbevalling

   Naast de voorwaarden die aan jouw gezondheid en die van je kindje gesteld worden, moet ook jullie woning aan een aantal voorwaarden voldoen. Veiligheid staat voorop. In de meeste (slaap)kamers is bevallen geen probleem. Controleer hieronder of de slaapkamer aan de gestelde eisen voldoet. Als dit niet het geval is, bespreek dit dan tijdens het spreekuur met ons.

   • Ruimte: een grote oppervlakte is absoluut niet nodig, voldoende ruimte om het bed heen wel. Wij willen graag aan de rechterkant staan als je bevalt.
   • Om je veiligheid te waarborgen is het belangrijk dat je gemakkelijk uit jouw huis te vervoeren bent. Bevallen op zolder kan dus niet. Boven een wenteltrap bevallen is ook niet veilig. Je huis moet goed bereikbaar zijn met de auto/ambulance.
   • Als je in een flat woont zonder lift, of met een lift waarin geen brancard past, dien je dit met ons te overleggen.
   • Op een waterbed kun je niet bevallen.
   • Stromend water op de etage van de bevalling is noodzakelijk.
   • De kamer waarin je wilt bevallen, moet goed te verwarmen zijn. Tijdens een bevalling moet het ongeveer 22 graden zijn in de slaapkamer.

   Als de kamer waarin je wil bevallen niet aan alle eisen voldoet, kun je overwegen om in de woonkamer te bevallen. Je kunt een bed huren bij de thuiszorg (wordt aan huis gebracht).

    ERVARINGEN VAN ONZE CLIËNTEN

    Steph Abbott-van Groningen

    Thank you so much for your help and support through my second pregnancy (and my first in the Netherlands where the system is entirely different). I was made to feel welcomed and supported throughout, despite my concerns that my poor Dutch might be a problem but it wasn't the case at all. Very thankful and appreciative that everyone made such an effort to speak to me in English when discussing mine/my daughters health and wellbeing throughout. Best wishes for the future with the expansion of your practice!

    Nina Ferdinandy

    Ruim 9 maanden lang ben ik super goed begeleid en geholpen door Het Kleine Wonder. Ook na de bevalling werd ik goed in de gaten gehouden, zo fijn! Ik ben alle verloskundigen onwijs dankbaar voor alle support en goede zorgen.

    Leonie De Boer Butzelaar

    Echt stuk voor stuk topdames! Beide mijn zwangerschappen hier begeleid mogen worden en geen moment spijt van gehad.

    Brenda Pierot

    Ik heb een hele fijne tijd gehad bij Het Kleine Wonder in team Jade. Ook al ben ik onder het ziekenhuis komen te staan nog steeds kon ik ze altijd bellen. Er werken ook echt alleen maar warme mensen die echt naar je luisteren. Ik kan dan ook alleen maar zeggen dat ik iedereen Het Kleine Wonder zal aanraden.

    't Kleine Wonder - Verloskundigenpraktijk Lelystad - Logo

    Welkom bij verloskundigenpraktijk ’t Kleine Wonder. Een praktijk die gaat voor persoonlijke aandacht en complete zorg. Dat wil zeggen dat je bij ons terecht kunt voor alle controles, (pret) echo’s, bloed- en urineonderzoek. Wel zo handig alles onder 1 dak! Je hoeft dus niet naar een ziekenhuis of echocentrum.

    't Kleine Wonder - Verloskundigenpraktijk Lelystad - Social - Facebook   't Kleine Wonder - Verloskundigenpraktijk Lelystad - Social - Pinterest

    Bereikbaarheid

    Voor spoed zijn wij 24/7 bereikbaar op het telefoonnummer: 0320-331373.

    Telefonisch keuzemenu:
    Team Jade:      druk 1
    Team Robijn:   druk 2

    Kraamzorg

    Inschrijven voor kraamzorg ’t Kleine wonder? Dat kan via het telefoonnummer: 0320-745111

    Contact

    Ketelmeerstraat 150
    8226 JX Lelystad

    Let op: zorginhoudelijke vragen worden niet per email beantwoord.