De kraamweek
De eerste 24 uur
Tips voor de eerste 24 uur met je baby.
Temperatuur:
Zorg altijd voor een aangename temperatuur voor je baby. Dit kun je controleren door in het nekje te voelen. Wanneer het nekje lekker warm aan voelt, is je baby comfortabel. Controleer nooit de temperatuur bij de handjes en voetjes, die kunnen koud aanvoelen zonder dat de baby het koud heeft. De eerste dagen is het raadzaam de temperatuur van je baby elke 3 uur ook te controleren met een thermometer. Een temperatuur tussen de 36.5-37.5 is goed. Bij een goede kamertemperatuur van 16 tot 18° slaapt de baby prettig en veilig met een: rompertje, pakje, sokjes en mutsje.
Voeden:
Leg je baby vanaf de geboorte zo vaak mogelijk aan de borst, dan komt de productie van moedermelk snel op gang. Gedurende de eerste 24 uur kan dit wel 8 tot 12 keer zijn. Geef je flesvoeding, dan heeft je baby de eerste 24 uur na de geboorte voldoende aan 10 tot 20 cc flesvoeding per keer.
Net als bij borstvoeding kun je je baby voeden op het moment dat hij wakker wordt en smakgeluidjes maakt. Slaapt de baby langer dan 3 uur? Dan is het raadzaam hem wakker te maken om te kijken of hij wat wil drinken.
Verschonen:
Check regelmatig of je baby een volle luier heeft. Als de baby verschoond moet worden til hem dan niet aan zijn beentjes omhoog, maar draai hem op zijn zij. De eerste dag kan de poep plakkerig zijn en zwart, dit is heel normaal. Als je de billetjes bij thuiskomst insmeert met vettige zelf, zal dat helpen bij het verwijderen van de poep.
Troosten:
Als je baby wil troosten als hij huilt, zorg dan voor veel huid op huidcontact. Ook de baby heeft ten slotte een bevalling meegemaakt. Vaak huid op huidcontact van zowel mama als papa is erg belangrijk. Het zorgt voor een stabiele temperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk. Ook bevorderd huid op huidcontact een goede hechting.
Veilig slapen
Om je baby veilig te laten slapen is het belangrijk dat er geen losse spulletjes in het bed liggen. Gebruik zo nodig een kruik om het bed voor te verwarmen. Haal de kruik uit bed als de baby in bed ligt. Wil je toch een kruik gebruiken wanneer de baby in bed ligt, overleg dan eerst met je kraamverzorgende of verloskundige. Leg je de kruik in bed bij je baby, plaatst de kruik dan op de deken op een handbreedte afstand van de baby. De kruik mag niet te dichtbij de baby liggen vanwege verbranding ’s gevaar van de tere huid. Gebruik in een bedje van je baby nooit een zeiltje of de matrashoes. Dit zorgt voor onvoldoende ventilatie en houdt het vocht dat je baby verliest vast. Leg de baby op de rug met het hoofdje een kant op. Het is belangrijk om het hoofdje van de baby opzij te leggen in verband met misselijkheid na de bevalling. Doe het de ene keer naar links en de andere keer naar rechts Om een voorkeurshouding en daarmee een afgeplat hoofd te voorkomen.
Samen met je baby in een bed slapen is, zeker in de eerste vier maanden, een risicofactor voor wiegendood. Het kind kan het te warm krijgen door het dekbed, onder het dekbed zakken, tussen de matrassen bekneld raken, uit bed vallen, of met zijn gezichtje tegen kussens aan drukken. Bovendien kan een slapende ouder op kind rollen. Het is belangrijk een bedje voor je baby in de slaapkamer van de ouders te hebben, zo kun je de baby zoveel mogelijk in de gaten houden.
Hielprik en gehoorscreening
De hielprik
De hielprik vindt plaats tussen de 5de en 7de dag na de geboorte van jullie baby. Tijdens een huisbezoek door een verpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg worden er enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van jullie baby. Dit bloed wordt in een laboratorium onderzocht op zeldzame en erfelijke ziektes. De meeste aandoeningen zijn niet te genezen, maar als ze op tijd worden opgespoord zijn ze wel goed te behandelen met medicijnen of een dieet. Daarom is het belangrijk voor de gezondheid van jullie kind dat de hielprik wordt afgenomen.
De uitslag van de hielprik is binnen vijf weken bekend. Jullie krijgen altijd uitslag van de hielprik. Aan de hielprik zijn geen kosten verbonden en deelname is niet verplicht.
De gehoorscreening
Gelijktijdig met het afnemen van de hielprik wordt ook de gehoorscreening uitgevoerd om te kijken of jullie baby goed kan horen. Een gehoorachterstand heeft gevolgen voor de ontwikkeling. Hoe eerder dit wordt ontdekt, hoe sneller jullie baby kan worden behandeld. Daarom is het belangrijk dat de gehoorscreening al in de eerste maand na de geboorte wordt uitgevoerd. De test is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten. Jullie baby krijgt een klein, zacht dopje in het oor wat is verbonden met een apparaat dat het gehoor van jullie baby meet.
De uitslag van deze screening krijgen jullie meteen. In sommige gevallen is het nodig dat de test een aantal dagen later herhaald wordt.
Ook aan deze screening zijn voor jullie geen kosten verbonden en deelname is niet verplicht.
Voor verdere informatie, zie www.rivm.nl/hielprik
Hielprik / gehoorscreening
Voeding
In de zwangerschap vragen we welke voeding je aan je kind wil gaan geven. Sommige zwangeren twijfelen hier nog over. Welke keuze je ook maakt, wij respecteren deze.
De meest gezonde start voor een kind is het krijgen van borstvoeding. De belangrijkste bouw- en antistoffen zitten in moedermelk.
Borstvoeding geven is een natuurlijk proces wat (vooral) in de eerste week veel oefening kost. Belangrijk is de productie goed op gang te krijgen en het leren op een goede manier aan te leggen. Hierbij ondersteunen de kraamverzorgster en de verloskundige. Ook is er altijd nog een lactatiedeskundige die we kunnen raadplegen. Gelukkig zijn in geval van problemen deze meestal goed op te lossen en van korte duur, wat de tijdsinvestering de moeite waard maakt.
Soms ben je door een operatie of medicijngebruik niet in staat om borstvoeding te geven. Of het voelt niet goed voor je om borstvoeding te gaan geven. Dan is flesvoeding een prima alternatief. Er is weinig informatie te vinden over flesvoeding en er wordt ook geen reclame voor gemaakt. De reden hiervoor is dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het advies geeft om een baby de eerste 6 maanden borstvoeding te geven en daarom mag er ook geen reclame worden gemaakt voor kunstvoeding.
Wij vinden dat er wel informatie beschikbaar moet zijn. Bijvoorbeeld over de soort kunstvoeding die je wilt gaan geven. Wanneer er allergieën, astma of eczeem voorkomt in de familie is het aan te raden te starten met hypo-allergene kunstvoeding.
Als dit niet het geval is kun je elke soort kunstvoeding kiezen voor pasgeborenen. Kunstvoeding wordt bij alle drogisterijen en supermarkten verkocht.
De soort fles die je kiest is afhankelijk van je kind. Van tevoren kun je een standaardfles in huis halen maar het kan zijn dat je in de kraamweek toch een aantal soorten flessen uit moet proberen, omdat het drinkgedrag per kind verschillend kan zijn. Er zijn een heleboel soorten flessen op de markt. Welke de juiste is voor je kind is niet goed van tevoren te voorspellen.
ERVARINGEN VAN ONZE CLIËNTEN
Bereikbaarheid
Ons consulententeam is 24 uur per dag bereikbaar op het telefoonnummer: 0320-745111
Verloskundigenpraktijk
Voor spoed zijn wij 24/7 bereikbaar op het telefoonnummer: 0320-331373.
Telefonisch keuzemenu:
Team Jade: druk 1
Team Robijn: druk 2
Contact
Ketelmeerstraat 150
8226 JX Lelystad
Let op: zorginhoudelijke vragen worden niet per email beantwoord.